Alt Om Bålpanner
Slik gjør du bålpannen til hagens midtpunkt
Oppdatert: 9. jul. 2022

Når du først har investert i en bålpanne er det klart at du vil få mest mulig ut av kjøpet. Vi har samlet våre beste tips for å gjøre bålpanna til hagens midtpunkt, der alle ønsker å samles for koselige stunder rundt flammene.
Nordmenn har virkelig falt for trenden med bålpanne i hagen. Faktisk har én av tre nordmenn en bålpanne, ifølge en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.
Det er lite som kan måle seg med å samles rundt det glødende, varme bålet med familie og gode venner.
Det er noe med de levende flammene og varmen som gir oss en følelse av ro og indre harmoni.
Enten du vil grille pølser, samles rundt bålet for en utepils eller grille marshmellows med ungene, er vi ikke i tvil om at en bålpanne er midt i blinken for hagen din. For å få mest mulig ut av din bålpanne, er det flere ting som det kan være lurt å tenke på.
Gjør bålpannen til et herlig utekjøkken
En bålpanne har langt flere bruksområder enn folk flest tror – og du kan til og med lage pizza på den! Alt man trenger er en pizzaovn som settes på rista. Den kan brukes til både pizza, steking, grilling eller f.eks. røyking av fisk. Hvilket tilbehør som finnes avhenger av merke, mens noen ovner kan brukes på forskjellige modeller.
Om du ikke har en pizzaovn til din bålpanne finnes det likevel muligheter. Lag pizzadeig som vanlig, smør på deilig pizzasaus og fyll med ønsket tilbehør. Pakk deigen sammen slik at du får en innbakt pizza. Smør folien med smør eller olje og pakk inn pizzaen, så er den klar til å stekes.
Hvis det heller frister med det perfekte ostesmørbrød, er det utrolig enkelt å lage. Bare sett den sammen som vanlig, pakk de i aluminiumsfolie og stek på bålet i et par minutter på hver side.
Du kan også imponere besøket med bålgrillet laks og skape fantastisk turstemning i egen hage. Fyll aluminiumsfolie med laks (helst villaks) og deilige grønnsaker i terninger. Klem over litt sitron og dryss litt salt og sitronpepper over. Topp med litt smør og grill herligheten på bålpanna i 15 - 20 minutter.
Bygg en samlingsplass rundt bålpannen
Når bålpannen er på plass i hagen er tiden inne for å være kreativ. Vil du at bålpannen skal bli midtpunktet i hagen, er det ingen tvil om at litt innsats for å gjøre området koselig kan gjøre en stor forskjell.

Vil du gjøre det enkelt kan du sette opp utebenker rundt bålpannen, eller ta med campingstoler ut i hagen.
Du kan også bygge opp benker av stein eller betong for et moderne preg, eller bygge den ultimate bålplassen med tømmerstokker og naturstein. Mulighetene er mange!
Plasser bålpannen riktig
Siden en bålpanne er relativt enkel å flytte på, gjør det ikke noe om du prøver ut forskjellige steder i hagen.
Vi anbefaler at du finner en plass med mye sol og ly fra vinden. Husk at flammer og gnister kan spre seg, så tenk på avstand til husvegger, vegetasjon og utemøbler når du plasserer den.
Vedlikehold av bålpanne
Når du ikke bruker bålpannen er det lurt å beskytte den fra vær og vind. De fleste flytter neppe bålpannen inn mellom hver bruk og da kan et bålpannetrekk være en fin løsning.
Du bør også smøre pannen jevnlig med en egnet bålpanneolje. Det forlenger levetiden og sørger for at den ser fin ut, også etter flere års bruk. Husk også at utemøbler i treverk bør behandles hvert år.
Har du stein eller betong kan mose og skitt fjernes med høytrykkspyler. En velholdt bålplass er en koselig bålplass.
Ikke glem sikkerheten
For å unngå gnister som flyr og at ungene brenner seg, kan man sette opp gnistfangere rundt bålpannen. Du bør også sette opp møbler og eventuelle dekorasjoner i god avstand fra selve bålet.
Som alltid, er det lurt at en edru voksen tar ansvaret for bålet. Fyll og levende ild er en dårlig kombinasjon.
Det er også viktig at du overholder alle lover og regler. Dette inkluderer det generelle bålforbudet fra 15. april til 15. september – men heldigvis kan du fortsatt fyre bål i hagen om du gjør det på en trygg måte og ikke er i nærheten av skog og utmark i denne perioden.
Aldri gå fra bålet uten tilsyn og pass på at det er helt slukket før du går. Du bør alltid ha enkel tilgang på slokkemiddel – f.eks. en hageslange, i tilfelle flammene sprer seg.
Slik tenner du opp i bålpanne
Når sola går ned og temperaturen synker vil du ha et skikkelig, varmende bål. Da er det kjedelig om alt du får er røyk og lite varme.
Det er ikke uten grunn at hele bøker er viet til båltenningskunsten. Men du skal selvfølgelig slippe å lese en hel bok, så her er noen gode tips når du skal tenne opp i din bålpanne.
Siden vi nettopp har fristet med gode oppskrifter du kan lage på bålpanna, går vi for et pagodebål. Det egner seg godt til matlaging og er dessuten enkelt å få fyr i.
● Legg to vedkubber som er rundt 30 centimeter lange og 15 centimeter i diameter parallelt med hverandre. La det være litt luftrom mellom de, som går med vindretningen. På toppen legger du to mindre kubber på tvers.
● Krøll sammen avispapir til små kuler og legg de på innsiden av “huset” du har bygd.
● Rundt avispapiret setter du flere små, tynne kvister. Jo tørrere disse er, jo bedre.
● Tenn bålet med vindretningen. Da får bålet en fin trekk som sprer flammene jevnt.
● Spre tynne kvister på bålet og pass på at det kommer godt med luft inn i midten. Ikke legg på for mye av gangen i begynnelsen.
● Når alt har tatt skikkelig fyr kan du legge på mer, til bålet før en passende størrelse. Legg på flere kubber ved behov for å holde bålet durende varmt og koselig.
Ta deg god tid til å fyre opp i bålet for best resultat. Hvis du forhaster deg, f.eks. ved å legge på store kubber for tidlig, kan dette kvele bålet.
Hvilken ved er best i bålpanne?
Mange fyrer opp i bålpanna med furu og granved. Problemet med dette er at veden brenner opp raskt. Den har også en tendens til å produsere mye gnister og røyk som kan bli ukoselig rundt bålpanna.
Det beste brenselet for en bålpanne er og blir bjørkeved. Da får du mindre gnister og røyk. Den brenner passe varmt, også.
Det går også an å bruke grillkull eller briketter, men dette har en tendens til å bli for varmt. En bålpanne er designet for å brenne bål – og derfor kan det også være vanskeligere å få fyr på kull.
Og du? Vil du prøve noe ekstra spennende for å imponere og forundre ungene? Kjøp noen poser med “Mystical Fire”. Dette er små poser du legger på bålet, som fører til flammer i alle regnbuens farger. Produktet går også under navnet “Rainbow flame” og kan kjøpes på Amazon her . Morsomt!