top of page
  • Forfatterens bildeAlt Om Bålpanner

Slik fyrer du lettest opp i bålpannenNår man skal tenne bål i bålpanne kan det være lett å undervurdere hva som faktisk skal til for å holde flammen i live. Dersom man har lite erfaring med bålbrenning eller mangler nødvendig utstyr kan det å få fyr i en bålpanne vise seg å være overraskende vanskelig.


Bruk opptenningsved

Dersom man begynner med å prøve å få fyr på de største vedkubbene vil man antagelig ikke ha mye suksess, og det er mye enklere å få fyr på mindre kvister først. Dersom man bruker opptenningsved, aviser, tennbriketter eller andre mer brennbare materialer i starten så kan man bruke varmen fra dette til å få fyr på de større kubbene. Start med den minste veden du har, og legg først på en større kubbe når du allerede har fått god fyr. Du bør også passe på at veden ikke er fuktig, da dette gjør den vanskeligere å få fyr på og også fører til mer røyk.


Gi flammene oksygen

Mange glemmer at for at noe skal brenne så må det faktisk være oksygen tilgjengelig. En vanlig feil er at man pakker veden så tett i bålpannen at luften ikke kan sirkulere, og da dør flammene ut på grunn av mangel på oksygen. Når man setter sammen bålet bør man alltid sørge for at det finnes store mellomrom flere steder mellom kubbene slik at oksygenet får god tilgang til hele bålet. Du kan også blåse på bålet eller bruke en avis til å vifte ekstra luft mot bålet dersom du trenger en ekstra boost for å få ordentlig fyr, men pass på at du ikke med et uhell blåser aske eller små brennende gjenstander ut av bålpannen.


Bruk hjelpemidler

Dersom du har problemer med å tenne bål i bålpanne er det ingen skam å bruke litt hjelpemidler. Tennbriketter, avispapir og opptenningsved er som nevnt nyttige hjelpemidler, men dersom man ønsker å gjøre det lettere for seg selv er tennvæske en av de mest effektive hjelpemidlene. Bare sprut en god mengde tennvæske på kubbene og la den trekke inn et par minutter før du tenner på bålet.

424 visninger
bottom of page