top of page
  • Forfatterens bildeAlt Om Bålpanner

Rentbrennede Bålpanner - Den største testen

Oppdatert: 20. jan.

* Dette innlegget inneholder annonselenker fra flere leverandører
Espegard Pilar, Varmefag Hemsedal og Solo Stove Bonfire
Test av Rentbrennende Bålpanner

Litt om rentbrennende bålpanner

Innovasjonen har kommet til bålpanner, og det har kommet for å bli. Rentbrennende bålpanner lover gull og grønne skoger. Ingen sur bålrøyk. Men fungerer det?


Ja, vil vi si. Når varmen begynner å ta seg opp, så forbrennes røyken. Dette gir en fantastisk varme, og et flott flammebilde.


Hvordan fungerer det?


Luft trekkes inn av forbrenningsprosessen og tilfører oksygen til bålet. Luft trekkes også opp i de doble veggene og varmes opp.


Den første forbrenningen avgir røyk. Denne røyken forbrennes i toppen av bålpannen, da det kommer ut forvarmet luft ut av hullene i toppen.


De aller fleste rentbrennende bålpanner fungerer på denne måten.




Hvilke bålpanner er med i testen?

  1. Solo Stove Bonfire

  2. Espegard Pilar

  3. Varmefag Hemsedal

  4. Frost Cabin

  5. FFC Volcano Medium

  6. VisionLine L

  7. Vulkanen Katla

Hva ser vi etter i testen?

Våre kriterier i denne testen:

  1. Kvalitet

  2. Funksjon

  3. Tilbehør

  4. Pris

Klikk på produktnavnet eller bilde for å finne nettbutikken som selger de forskjellige bålpannene, og sjekke prisen per dags dato.

1. Solo Stove Bonfire

Solo Stove er en amerikansk produsent, og er definitivt den mest brukte rentbrennende bålpannen både i Norge og ellers i verden. Vi ser på dette som en fordel, da den stadig er i utvikling på grunn av en massiv kundebase. Spesielt når det kommer til tilbehør, men også bålpannen. Den har utviklet seg mye siden den første ble lansert på Kickstarter (crowdfunding) i slutten av 2016. Det fikk de inn i underkant av 1,2 millioner dollar. I Norge skriver Bålstedet (importør) om salg av over 15.000 bålpanner i Norge.




Kvalitet

Ettersom Solo Stove kontinuerlig forbedrer sine bålpanner, så begynner kvaliteten å bli bedre og bedre. Siden de har et godt forsprang på de andre konkurrentene, så har de løst mange av "barnesykdommene" til dette relativt nye produktet. Vi ser også at Solo Stove har lansert en 2.0 versjon i USA med andre funksjoner, som en askeskuffe man kan ta ut. Det skal sies at flere av konkurrentene allerede har dette. Ellers så har Solo Stove funnet den perfekte middelveien mellom vekt og kvalitet. Tykkelsen på metallet er ikke tykkere enn det trenger, men dette hjelper voldsomt på vekten. Og det gjør bålpannen mer flyttbar og kan brukes flere plasser enn bare terrassen på hytta. Og ja, denne kan brukes på terrassen. Et bæretrekk følger med i pakken, noe som også har en god kvalitet.


Funksjon

Solo Stove lover: "Less Smoke, More Flames" og vi kan si at det holder de 100%. Hvis man fyrer opp bålpannen etter deres instrukser, så tar det ikke mange minuttene før du ser at røyken forbrennes. En rentbrennende bålpanne gir mye mer varme enn et vanlig bål. Vi kjenner godt med varme, spesielt ved høyere flammer. Da sprer varmen seg godt utover.


Solo Stove Bonfire - Rentbrennende bålpanne
Solo Stove Bonfire - Rentbrennende bålpanne

Vi ser tydelig en varme luften hjelper forbrennelsesprosessen i toppen av bålpannen. Det er litt som konveksjonsprinsippet i rentbrennende ovner i hjemmet. Vi får inntrykk av at bålpannen går på gass, da det har samme rolige flammene.



Tilbehør

Da Solo Stove er den originale, har de også kommet langt i tilbehør segmentet. Det er nesten vanskelig å finne ut hva de kan finne på neste gang. Det som er så bra med disse tilbehørene, er at de gjør at du får mye mer ut av bålpannen. De mest populære tilbehørene til Solo Stove er: Grilltopp, Varme deflektor (sprer varmen utover) og lokk. Solo Stove tilbehør er absolutt ikke billig, og det er noe av minusen, men du kan finne flotte tilbud fra tid til annen. Men det skal Solo Stove ha, det er god kvalitet på tilbehøret. Grilltoppen har en sikkelig støpejernstopp. Dette er i motsetning til mange andre konkurrenter. Varme deflektoren er et av de nyeste tilbehørene vi har sett, og vi har fått opplyst om at dette er en bestselger de siste månedene. Den hindrer varmen i å gå oppover, og sprer varmen utover. Dette gjør at du ikke trenger å bruke like mye ved, for å få den samme varmen.


Pris

I følge prisguiden så er nåværende pris på Solo Stove Bonfire: 4190,-

Det er et bra tilbud.

Det er litt høyere enn noen av konkurrentene, men til å være "original", så er det verdt det.





2. Espegard Pilar

De fleste nordmenn liker å være ute, er kjent med Espegard, på en eller annen måte. De var tidlig ute med bålpanne konseptet, og er markedsledende i Norge. De er dog mest kjent for sine tradisjonelle bålpanner med stativ. De har også prøvd å gjøre sine tradisjonelle bålpanner mer rentbrennede, med serien Rein, uten den største suksessen. Den nye bålpannen Pilar er spennende, og i Espegard stil.




Kvalitet

Pilar er laget i svartemaljert rustfritt stål. Innvendig er det ikke emajlert. Denne emaljen er samme som sine tradisjonelle bålpanner, som vi har variert erfaring med. Den har en tendens til å flasse av, men siden det er doble vegger, så kan det hende at varmen i ytterveggen ikke er så høy, som gjør at emaljen kan holde. Espegard opplyser om at man bør bruke bålpanne-oljen for å vedlikeholde. Fordelen med svart emalje, er den flotte svarte fargen. Flere konkurrenter har kommet med svartlakkerte rentbrennende bålpanner. Der skiller kun Solo Stove seg unna resten, hvor de har en keramisk coating i flere farger på utsiden. Ellers ser man diverse sveisepunkter, som kan være spennende å se hvordan holder seg i lengden i den varmen.


Funksjon

Som nevnt i intro, så fungerer de fleste rentbrennende bålpannene likt. Det som kan skille bålpannene er varmen under. Espegard opplyser om at denne ikke kan brennes rett på brennbart, med mindre du kjøper premium versjonen. Den har en sokkel under som du kan lagre ved under. Da blir bålpannen en del dyrere. Denne sokkelen følger stilen til bålpannen, og ser generelt bra ut. Ulempen med denne sokkelen, er at den bygger 30 cm. Det gjør da at varmen fra bålpannen kommer mye lenger opp, og man får ikke varme på beina. Vi ser at det blir igjen mer aske av Pilar enn f.eks Solo Stove, som har minst aske etter fyring.


Tilbehør

Espegard har startet med noe tilbehør. De har gnistfanger, grillrist og lokk. Vi er ikke helt fornøyd med utseende på gnistfanger, da den ser unødvendig høy ut. Kan være at det er tynnere gods, og dermed må lenger unna varmen. Til info, så er ikke tilbehør testet, da dette blir for mye utvalg hos alle produsenter. Grillrist har bein, slik at grillristen får litt avstand fra toppen til bålpannen. Dette er veldig lurt, da det er veldig varmt rett over bålpannen.


Pris

Espegard har lagt seg midt på skalaen når det gjelder pris. I følge prisguiden ligger den på 4490,- på det billigste. Skal du ha premium, må du ut med 5190,- i skrivende øyeblikk.

Tilbehør ligger rundt konkurrentene på pris.




3. Varmefags Hemsedal

Varmefag var tidlig ute i det rentbrennende bålpanne markedet med sin Hemsedal. De hadde lenge kun liten størrelse, 38cm i diameter, men har i det siste kommet en større bålpanne. I denne testen prøver vi å sammenligne spader med spader, og vi testet derfor de som er nærmest 50cm i diameter.




Kvalitet

Hemsedal skiller seg litt ut fra resten. Den er laget av syrefast rustfritt stål, noe som er litt mer resistent mot rust. De andre i testen er laget av rustfritt stål. Det er også veldig resistent mot rust, men kan ruste etter hvert på grunn av den enorme varmen. Ellers så er det en litt dårligere finish en konkurrentene. Syrefast stål får fortere en blå/lilla farge når stålet blir varmt nok. Toppringen er også punktsveiset, noe som gir et dårlig utseende og inntrykk av dårligere kvalitet.


Funksjon

Varmefag har en av bålpannene i testen hvor de opplyser at den ikke kan stå rett på terrassen. Da må du ha et underlag som tåler varme. Bålpannen ellers fungerer bra. Den gir bra varme, og er i riktig høyde. Røyken er tilnærmet borte. Ingen uttakbar askeskuffe på Hemsedal. Da må du snu bålpannen på hode for å få ut asken.


Tilbehør

Varmefags Hemsedal er en av bålpannene med minst muligheter for ekstra utstyr. Kun gnistfanger og trekk er tilgjengelig per nå. Det opplyses ikke om trekket tåler regn. Det er viktig for disse bålpannene å holde de tørre innvendig. Aske og vann lager lut, og det tærer på metallet. Samtidig vil du få vanskeligheter med å få ut asken dersom den klumper seg.


Pris

Bålpannen selges kun i varmefags butikker, og finnes ikke på nett. Pris ligger på 4990,- og er en av de dyreste i testen.


4. Frost Cabin

Frost produkter er den eneste i denne testen som er norsk produsert. De startet sin produksjon i 2021, og har en god bredde i sin bålpanne-serie. Bålpannene er laget i litt tykkere gods, men ligger også litt over i pris enn andre. Dette er noe man må regne med når det er norske produkter.





Kvalitet

Selv om man skal kunne betale litt ekstra for norsk kvalitet, så er det litt grove skjøter og grov design rundt Frost. Den har ikke den samme følelsen av sømløs design som for eksempel Solo Stove. Der Solo Stove har maskinpressede deler, har nok Frost enklere løsninger med sveising, valsing og knekking. Da blir det mer manuelt arbeid, noe som også kan utløse en høyere pris. At metallet er litt tykkere, gjør det enklere å jobbe med, men bålpannene blir betraktelig tyngre. Hjelpere det på kvalitetsfølelsen? Nei, vi synes ikke det.


Funksjon

Frost Cabin har en fin forbrenning, og lite varme nedover. Frost skriver også at bålpannen kan stå på terrassen. De har også implemtert uttakbar askeskuffe. Vi synes de løse delene virker som de bare ligger der, og ikke har noe "hakk" det skal sitte i. Da blir det litt skranglete. Bålpannen er "klargjort for hjul", men kan si at det ikke frister mye å sette på hjul på noe som brenner og har temperatur opp i mot 500 grader. Det følger ikke med noe trekk i pakken. Da må du kjøpe en større pakke, noe som fordyrer bålpannen ytterligere.


Tilbehør

Frost har laget mye tilbehør til sine bålpanner, men langt unna så veltenkt som f.eks Solo Stove. Selv om de har mye av det samme tilbehøret som Solo Stove har, så er det enklere løsninger. Grillristen blant annet er en utskjæret rist i stål som ligger rett på bålpannen. Vi har erfart at det blir altfor varmt i overkant av bålpannen til å grille. I tillegg kommer alt av fett fra grillmaten til å renne i bålpannen. Hvordan vil det påvirke bålpannen over tid? Forhåpentligvis så er askeskuffe og "fyrplaten" sikkert mulig å erstatte dersom de blir ødelagte. Det er nok de som får mesteparten av julingen.


Pris

Frost Cabin R koster 6990,- i skrivende stund på Hyttefeber.no. Dette er den dyreste bålpannen i denne testen. Nå skal det sies at Frost har laget en billigere versjon av Cabin bålpannen. Frost Lite. Denne er lavere, men med samme diameter. Denne har vi ikke tatt med i testen, da den kom etter testen ble utført.


5. FCC Volcano Medium

FCC er en kjent merkevare blant matlaging ute. Det er flust av griller med merke FCC på enhver terrasse. Men hvordan gjør de det på rentbrennende bålpanner? FCC har begynt å bli mer kjent for billig enn kvalitet i det siste. Selv om de har noen bra griller, så har de kjørt mer på det billige når det gjelder bålpanner. Da de har kommet litt etter Solo Stove og Hemsedal, så har de kjørt mer på pris enn kvalitet.





Kvalitet

Som skrevet over så skinner ikke Volcano av kvalitet. Det er grove skjøter, synlige sveiser og skarpe kanter. Spesielt det designet med "flammer" som luftehull kan rett å slett slite på fingrene. Det kan undertegnede skrive under på. Ellers så er det tykt metall som gjør den litt tung. Bålpannen er også høy, som gjør at varmen sprer seg dårlig nedover mot beina.


Funksjon

Det virker som bålpannen får mye luft, da veden brenner fort opp. Så det skulle gjerne vært mindre tilgang til luft i bunnen på bålpannen. Den brenner fint opp røyken, og gjør jobben der. Produsent opplyser at den ikke kan stå rett på brennbart, og det har vi også testet. Det blir opptil 80 grader under bålpannen, noe som vi ikke mener er trygt. Da må du ha et annet underlag som ikke er brennbart, som fliser eller lignende.


Tilbehør

Volcano bålpannen har ikke et stort utvalg av utstyr, men de har noe av det essensielle som trekk, grillrist og lokk. Grillristen er kun en standard rist i rustfritt, som du kan få hvor som helst. Problemet med denne typen rister har vi nevnt før. Det blir for varmt å legge rett på toppen av bålpannen. Ja, du kan vente til varmen har gått ned endel, men dette tar tid. En rist av støpejern og litt avstand er mye bedre.


Pris

Volcano er den billigste bålpannen i testen, og selges kun på Coop Bygg, Coop Obs og deres nettbutikk. Der ligger den jevnt på 2995,- Det er en helt ok bålpanne til den prisen, selv om vi tror at man får igjen for å bruke en 1000-lapp mer på originalen Solo Stove.


6. VisionLine L

VLProduksjon har kastet seg i det rentbrennende bålpanne markedet med VisionLine bålpannen. De er mest kjent for innepeiser og har et godt utvalg. De har en egen produksjonslinje i Norge, men det er ukjent om bålpannen er produsert i Norge. Dette opplyses ikke.



Kvalitet

Når det gjelder kvalitet på VisionLine L, så er den litt i samme baner som FCC Volcano og Frost Cabin. Litt tykkere metall, dårlige skjøter og generell grovt design. Bålpannen er 19kg, og da begynner det å bli litt tungt. Bålpannen har generelt skarpe kanter, og da den er så tung, så kan det være skummelt. Bålpannen er også litt større i diameter enn andre i testen. På 52cm i diameter, er det den største i testen.


Funksjon

Her har man litt det samme problemet som på FCC Volcano. Litt for mye luft, som gjør at veden brenner opp fort. Den er ganske høy, som gjør at du har mulighet å putte på mye ved. Så den har et stort potensiale for varme. Vi vil dog ikke anbefale å ha denne rett på terrassen pga varmen. VisionLine L skiller seg litt ut med design av risten og hullene i toppen. Det er færre hull i risten, noen større hull litt opp på siden, og mange små hull i toppen. Bålpannen avgir lite røyk, så designet fungerer til formålet.


Tilbehør

VisionLine er den bålpannen med minst tilbehør. Det er kun trekk vi har funnet som ekstrautstyr til bålpannen per nå. Det trekker ned.


Pris

VisionLine selges ikke mange plasser. Men Montér har denne som sitt standard sortiment, virker det som. Prisen ligger per nå på 4499,- Som er en helt ok pris. Totalt sett vil vi nok si at dette er en av de dårligere i testen.


6. Vulkanen Katla

Denne bålpannen var helt ny på markedet da vi startet testen, og er en egenprodusert bålpanne fra Bålstedet (som også er importør av Solo Stove). Vi ville ha med denne outsideren i testen, da denne er unik i forhold til resten av bålpannene. Denne er nemlig firkantet. Så vi var veldig spente på om prinsippet fungerte like bra på firkantede bålpanner, som runde.




Kvalitet

Når Vulkanen Katla har blitt designet, kan vi se en tydelig inspirasjon fra Solo Stove. Designet er forholdsvis likt, unntatt selve formen på bålpannen. Tynnere vegger for redusering av vekt, tykk rist i bunn da denne får mest juling og usynlige skjøter utvendig på bålpannen som gir et flott utseende. Her virker det som man får like god kvalitet som markedslederen Solo Stove.


Funksjon

Funksjonen på bålpannen var vi som sagt meget spent på, men bålpannen går fint igjennom våre tester. Lett å få fyr på, bruker ikke unødvendig mye ved, og varmer kjempe godt. Litt minus for at det ikke er plass til like mye ved, da risten er litt høy, men det kan være pga det firkantede designet. Det flotte med en bålpanne som er firkantet i forhold til rund, er at du kan bruke hele bålpannen til å legge i ved. Man kan fint stable opptil 6-9 kubber i bålpannen, avhengig avstørrelse, og det gir masse varme. Bunnringen som følger med må skrus fast. Litt mange skruer, men en jobb man bare gjør en gang. Pluss for at skrutrekker følger med.


Tilbehør

Da bålpannen nettopp har blitt lansert, så er det ikke laget så mye utstyr til den enda. Men det følger med et gratis regntrekk som også brukes som et bæretrekk. Med knapper som festes under bålpannen, så sitter trekket som støpt. Det som kan kjøpes til er en grilltopp med 2x støpejernsrister. Denne ser ut til å være av god kvalitet, og har riller på en side av platen og flat på den andre. Ok pris til å ha med et stativ og at det er støpejern, noe som anbefales på disse bålpannene.


Pris

Vulkanen Katla legger seg på en andreplass når det gjelder pris per nå. Til 3590,- så får du en flott bålpanne.




Konklusjon

Da var vi igjennom hele testen, og vi har fått mye varme. Vi har en helt klart favoritt, og det er Solo Stove. Vi skjønner at dette er den mest solgte rentbrennende bålpannen i Norge hittil, da den er dem mest komplette bålpannen. Vi er dog ganske fornøyd med flere av bålpannene. Her er hele vår liste:


  1. Solo Stove Bonfire

  2. Vulkanen Katla

  3. Espegard Pilar

  4. Frost Cabin

  5. FCC Volcano

  6. Varmefags Hemsedal

  7. VisionLine L

Sjekk gjerne ut de forskjellige bålpannene ved å klikke på linken eller bildene.


* Dette innlegget inneholder annonselenker fra flere leverandører
1 969 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page